Militära Beslutfattnings-processer

Icke-Dödande Vapen (IDV) och Beslutfattnings-processer
Psykologiska faktorer – Situations faktorer
Regler för uppträdande
Sammanfattning:
Försvarsmakten undersöker möjligheterna att använda Icke-Dödande Vapens kapacitet som värdefullt substitut eller tillägg till dödande vapens kapacitet. Under ledning av det nederländska Totalförsvarets Forskningsinstituts program om icke-dödande vapen, genomfördes det här projektet för att få en inblick i beslutsfattnings-processer som ligger till grund för valet mellan dödande eller icke-dödande vapens förmåga.
Valet mellan dödande och icke dödande vapens kapacitet beror på doktriner, regler för uppträdande, och andra riktningar från befälhavaren som gäller för en speciell militär operation. Dessa riktlinjer måste leda till ett rationellt val. Men valet måste ofta göras under tidspress och hotande omständigheter. Som ett resultat, kan mer eller mindre irrationella aspekter av beslutsprocesserna också spela en roll. Till exempel i stressfulla situation är människor benägna att lita på sin invanda beteende, utan att bedöma hur lämpligt det är.
Syftet med det här projektet var att undersöka skillnaderna mellan tilldelade regler för uppträdande och förfaranden, å ena sidan, och den faktiska individuella beslutsprocessen å andra sidan. Fokus ligger på psykologiska faktorer, såsom förväntningar och osäkerhet, lägesbedömnings faktorer såsom komplexitet och tvetydighet, som orsakar dessa skillnader.
Resultaten av detta projekt används för att undersöka förberedande kurser för militären, såsom utbildning och uppdrag särskild utbildning, ta tillräcklig hänsyn till de psykologiska och lägesbedömnings faktorer som spelar in när militären är utrustad med dödande och icke dödande vapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s